Terug

 • De beste deals voor jou!
 • Grootste assortiment van Europa
 • Gratis achteraf betalen met Klarna of in3

Black Friday Madness; je hebt nog maar...

De allerbeste deals met de beste kortingen.

00Dagen : 00Uur : 00Minuten : 00Seconden
Check alle deals

Spatchcock Smoked Chicken Roast

Spatchcock Smoked Chicken Roast!

Kip is nog altijd populair op tafel en zeker als deze van de gril komt. Het is een veelzijdig en betaalbaar stukje vlees waar je veel kanten mee op kan en eindeloos kan variëren, zowel de smaak als de uitvoering. Vandaag dan ook een recept voor jullie met kip. 

‘Spatchcock’ wat is dat zul je je misschien afvragen?! Het betekend het zelfde als ‘butterflying’ plat vertaald naar het Nederlands vlinderen. Het plat maken van gevogelte door de ruggenwervel te verwijderen en het borstbeen in te snijden. Als je de kip (het gevogelte) hierna plat drukt heeft het qua vorm iets weg van een vlinder. Op deze manier is het in ieder geval goed te grillen. Maar voordat we gaan grillen wil ik de kip eerst nog een mooie rooksmaak geven. Het beste van 2 bereidingen dus rook- + grill-smaak. 

Ingrediënten:

Benodigdheden:

Stap 1: Zet de hout chips in een bak onder water. 

Stap 2: Zout de kip heel ligt aan alle zijde en laat de 30 min aan de lucht drogen.

Stap 3: Steek je bbq aan en stook deze naar 100°C graden, richt in op indirecte wijze. 

Stap 4: Steek de probe van de Dot/Blue Dot in de dij van de kip en stel de thermometer in op 60°C. Voeg het rookhout toe aan de smeulende kooltjes. Leg de kip op je Q en sluit het deksel. Laat de rook z’n werk doen. 

Stap 5: Meng de rubs en zet apart. Snij de knoflook héél fijn en meng deze met 5 el olijfolie en 1 el citroensap. Verse citroen is het lekkerst, maar uit een flesje kan ook. Voeg tot slot nog 3 el bbq rub toe en meng dit er goed door heen. Doe dit 1 voor 1 en meng tussendoor. Je kruiden smeersel moet wel smeerbaar blijven.

Stap 6: Als de ingestelde temperatuur van de kip bereikt is mag de kip er af. Deze heeft een mooi rook-kleurtje gekregen. Laat deze een paar min rusten. 

Stap 7: Bouw je bbq ondertussen om naar directe bereiding (grillen). Zorg ook voor een koude-zone waar je de kip naar toe kan brengen als het te hard gaat. Warm de bacon press voor op de grill/plancha.

Stap 8: Neem nu het scherpe mes (in gebruik graag een uitbeenmes krom en flexibel). Leg de kip met de borst omlaag en maak een rechte snede over de rug van kop naar kont. Snij nu via de eerste snede langs de wervels voorzichtig de rug eruit, om de wervel en vervolgens langs de wervel. Het laatste stukje vraagt iets meer kracht om door de beentjes te snijden. (Je kan natuurlijk ook een wildschaar gebruiken en de rug er uit knippen) Snij het borstbeentje aan de binnenzijde iets in en druk je kip plat. (Mocht dit niet duidelijk zijn dan staat YouTube vol met filmpjes)

Stap 9: Leg de kip nu met het karkas omlaag terug op de grill (In mijn geval had ik de Ofyr al op temperatuur en de kip kon er zo op). En kwast de kip nu lekker in met je eigen olie-marinade. Draai de kip nu om (vleeskant omlaag) plaats de bacon press op het karkas en duw deze aan. De bacon press zorgt voor meer contact tussen het vlees en de grill. Controleer de kip op kleur als deze naar het zin is draai je ze weer terug. Smeer tussen door rustig de overige marinade weg over de kip. Gebruik de check thermometer om diverse plaatsen van je kip te meten. Bij een kern van 71-72°C graden is deze klaar. 

*als het wat te snel gaat qua kleur kan je de kip ook naar de koude zone trekken en eventueel het deksel sluiten. 

Stap 10: Laat de kip 5-10 min rusten voor je deze aansnijd. 

Tip: serveer met gegrilde groene asperges, vlaamse frieten en een basilicum-mayo. 

Enjoy!

Met dank aan:

 • Home made vleesspecialiteiten
 • Vuur en Rook
 • Thermapen Nederland
 • OFYR Nederland

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »