Osso Bucco
Osso Bucco
- 3 stuks kalfsschenkel
- Bloem
- Olijfolie
- Boter
- 1 middelgrote ui
- 1 geraspte wortel
- 1 stengel bleekselderij
- 1 blik gehakte tomaten
- 1 fles witte wijn (Pinot Grigio)
- 1 liter runderbouillon
- 3 Safraan draadjes
- Een handje Parmazaansekaas
- 1 pak Risotto
- 1 Sjalot
- Platte peterselie
- 1 teen knoflook
- 1 citroen
Osso Bucco
Stap 1: Neem schenkels van ca. 3 cm dik. Kijk goed na dat de schenkels nog goed aan elkaar zitten Tip: Je kan de schenkel ook met een keukentouw binden om te voorkomen dat de schenkel uit elkaar valt, doe dit om de schenkels en 2 keer over de schenkels.
Stap 2: Doe de bloem met peper en zout op een bord en haal de schenkels erdoorheen zodat ze goed bedekt zijn met bloem.
Stap 3: Verhit de skillet met een laagje olijfolie en voeg roomboter toe als de olie heet is. Bak de schenkels rondom bruin en leg ze apart.
Stap 4: Verwarm ondertussen de BBQ pan en giet de olie en boter over in de BBQ pan fruit de wortel, selderij en ui tot ze zacht zijn (niet bruin), voeg hierna de schenkels toe.
Stap 5: Verwarm 500 ml van de wijn in een sauspan of skillet en schenk dit bij / over de schenkels en laat dit inkoken tot ongeveer de helft. Verwarm de helft van de bouillon en voeg dit ook toe. Doe hierna de gehakte tomaten erbij.
Stap 6: Laat het sudderen voor 2 – 2,5 uur op laag vuur, draai af en toe voorzichtig de schenkels. Indien nodig kan tussendoor wat vocht (bouillon / wijn) worden toegevoegd.
Stap 7: Als het vlees gaar is, kan indien nodig de saus (zonder de schenkels) op hoog vuur worden ingekookt.
Gremolata
Stap 1: Hak de peterselie en knoflook fijn knoflook en rasp de citroenschil heel fijn. Het mengsel moet heel fijn zijn, strooibaar, als dit niet lukt kan je ook een keukenmachine gebruiken. Roer het mengsel goed door elkaar, je kan eventueel een beetje extra vergine olijfolie toevoegen en wat peper en zout naar smaak.
Risotto
Stap 1: Verhit de skillet met een beetje olie en voeg boter toe als de olie heet is. Voeg een fijn gehakte sjalot toe en fruit dit aan. Voeg de risotto toe en bak dit in de skillet, de boter / olie wordt opgenomen door de risotto.
Stap 2: Voeg een beetje witte wijn toe en wat bouillon met 3 safraan draadjes. Als je de safraan draadjes 30 minuten vooraf in de bouillon gooit, kan de smaak goed intrekken en zal de risotto mooi geel opkleuren.
Stap 3: Laat het geheel zachtjes doorkoken voor ca. 20 minuten. Voeg hierna een beetje parmazaansekaas toe en roer het geheel door, laat het even staan om de kaas te laten smelten (zonder vuur)
Stap 4: Serveren in een diep bord, eerst de risotto in het bord, dan de osso bucco saus, gevolgd door de schenkel en garneren met de gremolata.
Stap 5: Een heerlijk gerecht om te combineren met een frisse salade en vers brood!
ENJOY!