Oliebollen uit de Dutch Oven
Oliebollen uit de Dutch Oven
Ingrediënten:
- 200 gr rozijnen
- 100 gr krenten
- 50 gr boter
- 50 ml melk
- 80 gr bakkersgist (eventueel te vervangen door droge gist, deel dan door 3)
- 1 kg patentbloem
- 15 gr zout
- 30 gr suiker
- 2 eieren
- 0,75 liter koolzuurhoudend bronwater
- geraspte schil van 1 citroen
- 5 gr kaneel
- 150 gr zure appel (bv. goudreinet of Granny Smith), in kleine blokjes
- 4 liter zonnebloemolie
Benodigdheden:
Stap 1: Laat de rozijnen en krenten 15 minuten weken in lauw water, laat ze uitlekken en dep ze droog op een theedoek.
Stap 2: Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Verhit in een ander pannetje de melk totdat het lauw is en los daar de gist in op.
Stap 3: Meng de bloem met het zout en suiker in een grote kom en roer daar de eieren doorheen met een garde. Daarna roer je beetje bij beetje bronwater erdoor.
Stap 4: Meng dit tot de klontjes zijn verdwenen, en voeg daarna de melk met gist, gesmolten boter, citroenrasp en kaneel toe. (evt. appel)
Stap 5: Meng dit goed door elkaar en roer op het laatst de krenten en rozijnen erdoor.
Stap 6: Dek de kom af met een licht vochtige theedoek en laat het 60 minuten rijzen op een warme plaats.
Stap 7: Laat de zonnebloemolie op temperatuur komen in de Dutch Oven.
Stap 8: Sla het beslag nog goed door. Gebruik een ijsknijper of twee eetlepels om mooie bollen te maken.
Stap 9: Bak ze ongeveer 3 minuten aan beide kanten.
Enjoy!